Monday, 2 July 2012

Resipi: Apam 'Cinta' (5 min)

Assalamualaikum,, ^^
Aik? kalini bersemangat pula nak kongsi resipi ek..jeng3

ahaa!

Bukan apa..I just wanna share somethin' that is easy & quite convenient to prepare..especially for those yg baruuu nak belajar memasak..(sy syorkan pd remaja2 kt luar sana..haa boleh la dihidangkan pd tetamu..Apam ni pun kiut tw! hihi)

'Apam Cinta'..! (pndi2 je bg nama cmni kn..haha)



5 minit je leh siap masak?? ehem... yupp! it's true! 5 minit je..jom..tanpa membuang masa kalian semua membaca mukadimah yg panjang lebar ini, marilah sama2 kita meng'scroll down..plss..:p

v
v
v
v
v
v
v

Resipi Apam Cinta (resipi hentam2 tp menjadi..tak caya sudah!haha)

Bahan2 nyee --->

1. tepung gandum la..(kami main agak2 je masukkan..dlm 3 cawan cmtu)
2. telur 3 biji
3. baking powder
4. esen vanilla
5. ovellate (betul ke ejaan ni?haha)
6. gula (3 sudu besar)
7. pewarna (wateva color u want)
8. filling (fruit jam- blackcurrent/ strawberry/ etc)

Cara2 buat nyee--->

Camni..bismillahirrahmaanirrahim.. Mula2 korg adunkan gula, telur, esen vanilla & ovellate td..adun smpi rata kemudian masukkan tepung & baking powder..ayak dulu k..pukul adunan tu sehingga sebati (around 10 min). tips! kalau tak ada baking powder, guna 5 biji telur supaya lebih kembang..:))

Pastu, korg tgk adunan korg tu, lembik sgt atw kental? korg leh agak2 nak tambah tepung atau tak..
Skg boleh la asingkan adunan td dalam bekas yang berlainan utk diletakkan pewarna.. Pilih pewarna apa yg korg suka..mcm kami, kami pilih hijau dan merah..

Dahtu, ambil bekas cupcake kemudian masukkan adunan yg diwarnakan td..ikut kreativiti korg la k..jgn lupa letakkan filling kt dalam tu..caranya, masukkan satu lapis adunan dalam bekas, baru letak filling & tutup semula filling td dengan adunan tu semula..

ok..Apam ni bukan dibakar dlm oven k..ianya dikukus..so korg kena panaskan kukusan tu sampai airnya mendidih, baru masukkan apam2 yg belum menjadi tu.. 5 MINIT shj! dah siap!! hehe sebab tu la title pun sgt persuasive kn..seolah2 menyediakan Apam dlm tempoh 5min.. 5 minit tu masa ia siap dikukus..kira express la tu kan,,kan,,kan... :p

sy pandai2 bg nama Apam Cinta sebab apam yg sy buat ada bentuk Lop (<3) kt atas tu..haa tgk tuu...hihihi dptlaa inspirasi..





pheww...minta maaf sgt2 klu resipi ni tak seberapa & tak se'pro resipi lain yg korg search kt google..this is merely a sharing of apa yg kitorg dah buat..I believe yg korg pasti akan buat yg lebih baik dr ni kan..:))

Insyaallah klu ada resipi simple & mudah, sy akan share khusus buat kalian semua..ngee~~

Aik? Dah habis baca? Like la skli...syukran...^^

3 comments:

  1. hehe. I ate the one that u made. The love one.. :)

    ReplyDelete
  2. mak eh, nampak cantek lah. sayang pulak nak makan.
    ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...